ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Θεραπεία

Λίγα λόγια για τον  καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας τύπος καρκίνου που αφορά τον  προστάτη αδένα στους άνδρες. Ο προστάτης αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και εκκρίνει το προστατικό υγρό, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της επιβίωσης των σπερματοζωαρίων. Αυτός ο καρκίνος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, αλλά συνήθως αναπτύσσεται σε μεγάλη ηλικία και είναι πολύ ευαίσθητος στη θεραπεία, ιδίως αν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο.

Τι προκαλεί τον  καρκίνο του προστάτη;

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη είναι κυρίως η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό και η γεωγραφική περιοχή (μεγαλύτερη επίπτωση στις Σκανδιναβικές χώρες και λιγότερη στη Μεσόγειο).

Τι συμπτώματα έχει ένας ασθενής με  καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη στα πρώιμα στάδια συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με την ούρηση, όπως συχνή ούρηση, δυσκολία στην αρχή της ούρησης, μειωμένη ποσότητα ούρων και αδυναμία πλήρους εκκένωσηςτης ουροδόχου κύστης. Σε προχωρημένη νόσο, συνήθως υπάρχει πόνος ιδίως σε  περιπτώσεις ασθενών με οστικές μεταστάσεις που είναι και οι συχνότερες.

Πως μπαίνει η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Επειδή στο πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως ασυμπτωματικός, είναι σημαντικό οι άνδρες ιδίως μετά τα 50 έτη να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και ελέγχους του προστάτη, όπως η μέτρηση του επιπέδου του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα και η δακτυλική-ουρολογική εξέταση. Το PSAείναι μια εξέταση αίματος ενδεικτική για καρκίνο χωρίς ωστόσο από μόνη της να επαρκεί για τη διάγνωση. Απαιτείται συγκεκριμένος απεικονιστικός έλεγχος με αξονική και μαγνητική τομογραφία καθώς και σπινθηρογράφημα των οστών. Η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με βιοψία του προστάτη ή σπανιότερα κάποιας μετάστασης αν πρόκειται για προχωρημένο καρκίνο.

Ποια είναι τα στάδια  του καρκίνου του προστάτη;

Αδρά ο καρκίνος του προστάτη χωρίζεται στον πρώιμο καρκίνο που είναι περιορισμένος στον προστάτη χωρίς λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις, τον τοπικά προχωρημένο που διηθεί παρακείμενα όργανα ή/και έχει θετικούς λεμφαδένες και στον προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο προστάτη. Στην αρχική σταδιοποίηση εκτός από την έκταση της νόσου χρήσιμη είναι και η αξιολόγηση τόσο της τιμής PSA, όσο και ο βαθμός διαφοροποίησης με το GleasonScoreαπό την ιστολογική εξέταση της βιοψίας.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία του  καρκίνου του προστάτη;

Οι επιλογές θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν την ενεργητική παρακολούθηση, τη χειρουργική θεραπεία με προστατεκτομή, την ακτινοθεραπεία και την ορμονική θεραπεία. Η απόφαση θεραπείας εξατομικεύεται με βάση τα χαρακτηριστικά της νόσου και του ασθενούς. Ο καρκίνος του προστάτη είναι εξαιρετικά ορμονοευαίσθητη νόσος καθώς ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων  εξαρτάται  από την παρουσία ορμονών όπως τα ανδρογόνα. Η ορμονοθεραπεία αποσκοπεί στην ελάττωση των επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό καθώς και στον αποκλεισμό των υποδοχεών της στα καρκινικά κύτταρα. Στην προχωρημένη νόσο εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς μαζί με νεότερα σκευάσματα, ενώ η χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως σε πιο επιθετικές μορφές καρκίνου προστάτη ή σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου που ο καρκίνος δεν είναι πια ευαίσθητος στην ορμονοθεραπεία.Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και τις προτιμήσεις του.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις στη συστηματική θεραπεία του  καρκίνου του προστάτη;

Τα τελευταία χρόνια νέες στοχεύουσες θεραπείες, μόνες ή σε συνδυασμό με νεότερες ορμονοθεραπείες έχουν δείξει σημαντικό όφελος σε ασθενείς με συγκεκριμένο μοριακό προφίλ. Επιπλέον η πρόοδος της πυρηνικής ιατρικής επιτρέπει σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη και συγκεκριμένα απεικονιστικά χαρακτηριστικά σε προχωρημένους απεικονιστικούς ελέγχους ποζιτρονικής τομογραφίας με PSMA, να επωφεληθούν από εξατομικευμένες θεραπείες πυρηνικής ιατρικής με ραδιοφάρμακα. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, σημαντικό ποσοστό ασθενών ακόμα και με μεταστατικό καρκίνο προστάτη να έχουν μακροχρόνια επιβίωση, με εξαιρετική ποιότητα ζωής και ελάχιστες παρενέργειες.

Συμπερασματικά

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή κακοήθεια με μακροχρόνια πορεία και γενικά καλή πρόγνωση. Είναι σημαντικό να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές με τον ιατρό σας και να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προτού επιλεγεί η καταλληλότερη για  εσάς θεραπεία.