ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
Λίγα λόγια για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια σοβαρή μορφή καρκίνου που αρχίζει από τον ιστό που περιβάλει την ουροδόχο κύστης, το όργανο που χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση των ούρων πριν την ούρηση. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και απαιτεί προσεκτική διάγνωση και θεραπεία
Τι προκαλεί καρκίνο ουροδόχου κύστης;
Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, καθώς οι βλαβερές ουσίες που παράγονται με την καύση του καπνού τελικά αποβάλλονται στα ούρα με αποτέλεσμα να προκαλούν σε βάθος χρόνου σοβαρές βλάβες στο ουροθήλιο της κύστης που τελικά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Επιπλέον, η έκθεση σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, καθώς και ορισμένες γενετικές προδιαθέσεις μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο κύστεως.
Τι συμπτώματα έχει ένας ασθενής με καρκίνο ουροδόχου κύστης;
Τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης συνήθως να περιλαμβάνουν αλλαγές στην ούρηση όπως συχνοουρία ή πόνο κατά τηνούρηση ή και παρουσία αίματος στη γενική εξέταση ούρων ή στα ούρα. Είναι σημαντικό να επισημαίνουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, επομένως η διάγνωση απαιτεί άμεση εξειδικευμένη αξιολόγηση από ιατρούς ακόμα και αν υφεθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πως μπαίνει η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις, όπως υπερηχογραφία, αξονική τομογραφία, κυστεοσκόπηση και βιοψία που διενεργείται από εξειδικευμένο ουρολόγο. Η ακριβής μέθοδος διάγνωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την κλινική εικόνα του ασθενούς.
Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Το στάδιο του καρκίνου της κύστεως εξαρτάται από το βάθος διήθησης και από το κατά πόσο επηρεάζει τους γύρω ιστούς και όργανα. Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Αυτοί οι καρκίνοι λέγονται μη-μυοδιηθητικοίκαι αφορούν επιφανειακούς καρκίνους (carcinoma in situ, Ta, T1) που δεν διηθούν βαθύτερα στρώματα όπως ο μυϊκός χιτώνα της κύστεως. Ωστόσο, κάποια επιφανειακοί καρκίνοι μπορούν να υποτροπιάσουν ή να διηθούν εξ αρχής τον μυϊκό χιτώνα της κύστεως. Αυτοί οι καρκίνοι λέγονται μυοδιηθητικοί καρκίνοι (T2) της κύστεως και μπορεί να επεκτείνονται και εκτός κύστεως (Τ3, Τ4a). Τέλος, όταν η νόσος έχει προσβάλει λεμφαδένες κοντά στην κύστη ή έχει διηθήσει άλλα όργανα ή έχει απομακρυσμένες μεταστάσεις, θεωρείται τοπικά προχωρημένος ή μεταστατικός αντίστοιχα.
Ποια είναι η σωστή θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης εξαρτάται από το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου. Οι επιλογές αγωγής περιλαμβάνουν τη χειρουργική εξέταση για αφαίρεση του καρκίνου, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και άλλες θεραπείες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι θεραπείες συνδυάζονται για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων, (Ουρολόγων, Παθολόγων Ογκολόγων, Ακτινοθεραπευτών) για την ιδανική διαχείριση αυτών των ασθενών.
Οι μη-μυοδιηθητικοίόγκοι αντιμετωπίζονται με διουρηθρική (TURBT) εκτομή από Ουρολόγοκαι συχνά με πρωτόκολλαενδοκυστικής χορήγησης φαρμάκων, είτε χημειοθεραπείας είτε φαρμάκων όπως BCG που προκαλούν αντιγονικό ερεθισμό του βλεννογόνου της κύστης με σημαντικό αντινεοπλασματικό αποτέλεσμα. Οι διαχείριση ασθενών που υποτροπιάζουν μετά από τις παραπάνω θεραπείες είναι πιο περίπλοκή καθώς συχνά απαιτεί ολική αφαίρεση του οργάνου της κύστης με ριζική κυστεκτομή.
Αντίθετα, οι μυοδιηθητικοί καρκίνοι, επειδή έχουν χειρότερη πρόγνωση απαιτούν εξ αρχής πιο επιθετική θεραπεία. Η θεραπεία εκλογής είναι η ριζική κυστεοπροστατεκτομή ή εναλλακτικά η εξωτερική Ακτινοθεραπεία. Συνήθως πριν ή και μετά από τη χειρουργική επέμβαση χορηγείται χημειοθεραπεία (νεοεπικουρική ή επικουρική)για την εξάλειψη πιθανής μικρομεταστατικής νόσου και έχει δείξει σαφές όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονται σε κυστεκτομή. Τα τελευταία χρόνια, μετά την κυστεκτομή, σε ασθενείς που με βάση την ιστολογική του χειρουργείου της κυστεκτομής έχουν νόσο υψηλού ρίσκου για υποτροπή, χορηγείται επικουρική ανοσοθεραπεία για 1 χρόνο. Σε περιπτώσεις ασθενών που είτε δεν μπορούν, είτε δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε κυστεκτομή, ακολουθούνται πρωτόκολλα διατήρησης της ουροδόχου κύστεως που περιλαμβάνουν TURBT, ακτινοθεραπεία της κύστης και ταυτόχρονη χορήγηση χημειοθεραπείας.
Ο τοπικά προχωρημένος ή μεταστατικός καρκίνος κύστεως μέχρι πρόσφατα είχε πτωχή πρόγνωση για την πλειοψηφία των ασθενών. Η θεραπεία εκλογής ήταν αποκλειστικά παρηγορητική χημειοθεραπεία με πλατινούχα σκευάσματα με υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης αλλά με βραχυχρόνιο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια η ανοσοθεραπεία βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και χορηγείται πρακτικά στην πλειοψηφία των ασθενών είτε εναλλακτικά της χημειοθεραπείας, είτε πιο συχνά μετά τη χημειοθεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο κύστεως να έχουν μακροχρόνια ανταπόκριση.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις στη θεραπεία του του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Τα τελευταία χρόνια η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζεται με επιτυχία και στον καρκίνο της κύστεως. Πιο συγκεκριμένα, μονοκλωνικά αντισώματα συνδεδεμένα με κυτταροτοξικά φάρμακα στοχεύουν συγκεκριμένους υποδοχείς στα καρκινικά κύτταρα και μπορούν να διοχετεύσουν υψηλές δόσεις φαρμάκων μέσα στο περιβάλλον του όγκου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά ποσοστά ανταποκρίσεων και βελτίωση της επιβίωσης αυτών των ασθενών, ακόμα και μετά από αποτυχία χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Επίσης, ασθενείς που ελέγχονται και φέρουν όγκους με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια όπως FGFGR, μπορούν πλέον να λάβουν από του στόματος στοχεύουσες θεραπείες που βελτιώνουν την επιβίωση τους.
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;
Φαίνεται, πως οι συγχορήγηση των παραπάνω φαρμάκων με ανοσοθεραπεία πραγματικά πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα της συστηματικής θεραπείας με αποδεκτή και διαχειρίσιμη τοξικότητα, ανοίγοντας ένα ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την πρόγνωση ασθενών ακόμα και με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο κύστεως. Επιπλέον, οι συνδυασμοί φαρμάκων δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες χειρουργήσιμου καρκίνου ουροδόχου κύστεως και ενδεχομένως σε λίγα χρόνια να αποτελούν και σε αυτά τα στάδια βασική θεραπευτική επιλογή.
Συμπερασματικά
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την έκταση του καρκίνου της κύστεως, την υγεία και την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και βεβαίως από τις προτιμήσεις του. Η συνεργασία με τον Ογκολόγο βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στην επιλογή της βέλτιστης θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά.